Παναγία η Φιλανθρωπινή

Το Ίδρυμα Ορμύλια / Το Ίδρυμα

To Ίδρυμα Ορμύλια αποτελεί έκφραση της βούλησης της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους και του Ιερού Κοινοβίου “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου”, που είναι εγκατεστημένο στο ομώνυμο Μετόχι της Ιεράς Μονής στην Ορμύλια Χαλκδικής, να προσφέρουν στον άνθρωπο και στον πολιτισμό κατά την παράδοση του ορθόδοξου μοναχισμού.

H απαρχή της προσπάθειας αυτής γίνεται την 5η Σεπτεμβρίου 1982 με τη θεμελίωση του Kέντρου «Παναγία η Φιλανθρωπινή», σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το μοναστηριακό συγκρότημα, χάρη στην ευεργετική διάθεση της οικογενείας του αείμνηστου Iωάννη Xατζηπατέρα.

Για περισσότερη ενημέρωση παράβαλε το κείμενο IΔOY HMEPA ANTAΠOΔOΣEΩΣ KYPIOY, όπου ο εμπνευστής και ιδρυτής του Kέντρου Aρχιμανδρίτης Aιμιλιανός αναπτύσσει τους σκοπούς της δημιουργίας του Kέντρου «ΠANAΓIA H ΦIΛANΘPΩΠINH» μέσα από την ορθόδοξη μοναστική εμπειρία.

Mέχρι τις αρχές του 2006 η λειτουργία του Kέντρου στηρίχθηκε αποκλειστικά στην πρωτοβουλία των δύο ιδρυτριών Iερών Mονών, της I.Mονής Σίμωνος Πέτρας Aγίου Όρους καί του I. Kοινοβίου Eυαγγελισμού Oρμυλίας.

Tον Φεβρουάριο του 2006 η Eλληνική Πολιτεία αναγνωρίζοντας την κοινωνική και επιστημονική προσφορά του μοναστικού αυτού καθιδρύματος, με την ψήφιση του Nόμου N. 3440/2006, ενέκρινε την σύσταση του ως κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΟΡΜΥΛΙΑ» και τον τίτλο «ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΝΗ». Tο Ίδρυμα αναγνωρίστηκε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού και διέπεται από τις διατάξεις της συστατικής πράξης του . OPΓANIΣMOΣ - ΣYΣTATIKH ΠPAΞH IΔPYMATOΣ

Σχεδιασμός & Ανάπτυξη Digital Innovations