Skip to main content

Οι υπηρεσίες μας

Το Ίδρυμα έχει δύο βασικές δραστηριότητες με βάση τον ιδρυτικό του νόμο :
01

Το Ιατρικό Κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή»

…στο οποίο γίνεται εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής, προαγωγή της ιατρικής έρευνας με την αρωγή του Κράτους και των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), προσφορά ιατρικής περίθαλψης σε πάσχοντες και ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων πρόνοιας, ηθικής, πνευματικής και υλικής συμπαράστασης προς τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής , ιδιαίτερα δε προς τους νέους και τους έχοντες ανάγκη. Το Ιατρικό Κέντρο της Παναγίας Φιλανθρωπινής  προσφέρει τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες του δωρεάν σε όλους ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρήσκευμα ή γλώσσα. H πρόληψη με την έγκαιρη ανίχνευση δύο καρκίνων, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του μαστού, αποτελούν την κύρια ιατρική προσφορά του Kέντρου. Στο Kέντρο έως σήμερα έχουν γίνει πάνω από 180,000 μαστογραφίες και πάνω από 70,000 τεστ Παπανικολάου μαζι με κλινική γυναικολογική εξέταση. Tο ποσοστό επανεξέτασης είναι πάνω από 80%. Ανιχνεύτηκαν περίπου 400 περιπτώσεις καρκίνου στα πλαίσια του πληθυσμιακού ελέγχου και έχουν με επιτυχία θεραπευθεί με ποσοστό επιβίωσης 95%.

Οργανώστε τώρα μια επίσκεψη για ΔΩΡΕΑΝ ψηφιακή μαστογραφία στο Κέντρο, κλείνοντας ραντεβού στα τηλέφωνα:
02

Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης

στο οποίο αναπτύσσεται τεχνολογική έρευνα για την μελέτη – τεκμηρίωση των στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς με την αρωγή του Κράτους και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). Επίσης το Κέντρο ασχολείται με την βελτίωση της τεχνολογίας και την ανάπτυξη νέων μεθόδων και οργανολογιών για την διαρκή αναβάθμιση της εργαστηριακής υποδομής και αντίστοιχης μεθοδολογίας καλύπτοντας το πλήρες φάσμα εφαρμογών τεκμηρίωσης και προστασίας έργων τέχνης και μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Η παροχή προηγμένων τεχνολογικά ερευνητικών δράσεων και υπηρεσιών τόσο στον τομέα της τεκμηρίωσης και αποκατάστασης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, της βιοϊατρικής τεχνολογίας αλλά και στην βιομηχανία αποτελεί στρατηγικό στόχο πλέον του Ιδρύματος ΟΡΜΥΛΙΑ ο οποίος έχει γίνει πράξη.
Περισσότερες πληροφορίες για το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Εκτός από τις δύο βασικές του δραστηριότητες, το Ίδρυμα επεκτείνει την ερευνητική του δραστηριότητα σε τομείς κοινωνικών θεμάτων όπως είναι η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ομάδων (ηλικιωμένοι, παιδιά), αναπτύσσοντας δράσεις με την υποστήριξη σύχρονων τεχνολογικά μέσων για την διασφάλιση της κοινωνικής τους παρουσίας ή την επανένταξη τους.
03

Πρόγραμμα Παιδικής προστασίας

Από τον Νοέμβριο του 2023, υλοποιείται στο Ίδρυμα σχετικό πρόγραμμα παροχής ποιοτικής παιδιατρικής φροντίδας σε ασυνόδευτα παιδιά και εφήβους, θύματα του πολέμου στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη, μη προνομιούχα παιδιά της επαρχίας, συμπεριλαμβανομένων ειδικών ομάδων, όπως παιδιά Ρομά. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την συνεργασία παιδιάτρων, ψυχολόγων και κατάλληλου νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού κοινωνικής φροντίδας, στο Ίδρυμα Ορμύλια όπου θα μεταφέρονται τα παιδιά με λεωφορεία από τον τόπο κατοικίας τους. Ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών και την πολυπλοκότητα της απαιτούμενης ιατρικής φροντίδας, της διάγνωσης και της θεραπείας που θα επιβάλλεται για κάθε παιδί, προβλέπεται πως θα είναι δυνατόν να εξετασθούν 1.200- 1.300 παιδιά σε ένα έτος. Η επίσκεψη των παιδιών στο Κέντρο θα είναι γι’ αυτά μια ευχάριστη εκδρομή. Πέραν του ιατρικού προσωπικού τα παιδιά θα μπορούν να επικοινωνήσουν με ειδικούς συμβουλευτικής για τα θέματα που τους απασχολούν. Μέσα σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας, κατά την παραμονή τους στο Κέντρο τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ευχάριστες οργανωμένες δραστηριότητες, αθλητισμού, ζωγραφικής και μουσικής ή και σε άλλα αντικείμενα ενδιαφέροντος της ηλικίας τους.

Επιπλέον, στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εξετάσεις των νεαρών μελών αθλητικών συλλόγω, με σκοπό την κατά το δυνατόν ασφαλή προπόνηση και άθληση των παιδιών. Είναι αναγκαίο τα μέλη κάθε ομάδας να εξετάζονται ετησίως, ώστε να εντοπίζονται ασυμπτωματικά προβλήματα υγείας και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, όπως για παράδειγμα ένα παιδί με καρδιολογικό εμφύσημα να αθλείται με ασφάλεια κατά το ιατρικά επιτρεπτό όριο και μέτρο εντάσεως. Η απαραίτητη ιατρική αυτή φροντίδα είναι πολλές φορές δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά στην επαρχία αλλά και σε αστικά κέντρα, και μάλιστα σε ομάδες και συλλόγους αθλητών κατώτερων οικονομικών τάξεων. Η έλλειψη οργανωμένης ιατρικής φροντίδας γίνεται επίκαιρο θέμα μόνο όταν ένας νέος αθλητής παθαίνει ανακοπή στο γήπεδο και ψυχικά συγκλονίζει τους θεατές και το κοινό. Μετά από λίγο χρόνο το περιστατικό λησμονείται και η ανάγκη για πρόβλεψη παραβλέπεται ανεπίτρεπτα. Η ετήσια παρακολούθηση των νεαρών αθλητών με συστηματικές και οργανωμένες εξετάσεις στο ευχάριστο περιβάλλον του Ιδρύματος, θα τους δώσει επιπλέον τη δυνατότητα μέσα από την ιατρική φροντίδα να επιλύουν και προσωπικούς προβληματισμούς που έχουν σε σχέση με την θέματα που αφορούν τη μετάβαση από την παιδική στην εφηβική και νεανική ηλικία. Επίσης, κατά την ιατρική επίσκεψη τους θα λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με επίκαιρα θέματα υγείας και αθλητισμού, όπως η σχέση αθλητικής προπόνησης και διαβήτη τύπου 1 και 2, η υπέρταση, η υγιεινή διατροφή, η πρόληψη μεταδιδόμενων νοσημάτων, βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών κ.λπ.

04

Πρόγραμμα στήριξης των γυναικών της Θράκης

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε από τον Μάϊο του 2023, συνιστά μια συνεργασία φορέων στην υπηρεσία του πάσχοντος ανθρώπου στο ευρύτερο πλαίσιο μιας σύγχρονης συμβουλευτικής ποιμαντικής. Ο σχεδιασμός του προγράμματος περιελάμβανε αρχική ενημέρωση των θρησκευτικών ηγετών της Θράκης (Μητροπολιτών και Μουφτήδων) και των Προέδρων των Διαχειριστικών Επιτροπών της Θράκης και εν συνεχεία επισκέψεις στη Θράκη για επί τόπου ενημέρωση των γυναικών για το ζήτημα του καρκίνου του μαστού. Σε άμεσο χρονικό διάστημα, ομάδες γυναικών υπό την οργάνωση και την εποπτεία Μητροπόλεων και Μουφτειών αντίστοιχα, πραγματοποιούν επισκέψεις στο Ίδρυμα Ορμύλια, όπου εξετάζονται δωρεάν. Η Θράκη συνιστά παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων, με τους θρησκευτικούς ηγέτες, Μητροπολίτες και Μουφτήδες, να συνεργάζονται με σκοπό τη διακονία του λαού. Η διάθεση διακονίας του Ιδρύματος Ορμύλια στο ζήτημα της πρόληψης και το ενδιαφέρον της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ για τα κοινωνικά και ιατρικά ζητήματα των θρησκευτικών κοινοτήτων της Θράκης, αξιοποιούνται επ’ αγαθώ για την οργάνωση προσέλευσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων γυναικών στο Ίδρυμα «Ορμύλια», όπου θα τους παρέχεται εντελώς δωρεάν εξέταση με ψηφιακή μαστογραφία. Η επιστημονική ιατρική, η πανεπιστημιακή θεολογία, οι μητροπόλεις, οι μουφτείες, το Άγιον Όρος συνεργάζονται και συνομιλούν για ένα ευαίσθητο και επίκαιρο ζήτημα της κοινωνίας, για ένα ζήτημα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου, αυτό του καρκίνου.

05

Πρόγραμμα κοινωνικής ενσωμάτωσης γυναικών Ρομά

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis και τον Φάρο του Κόσμου, ένα πρόγραμμα πρόληψης, εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης γυναικών Ρομά λαμβάνει χώρα στους χώρους του Ιδρύματος Ορμύλια. Το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί ένα νέο έργο του Ινστιτούτου Prolepsis με τίτλο “Υγιείς και Ισχυρές Γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα”, διεξάγεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το έργο “Υγιείς και Ισχυρές Γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα” που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis από τον Οκτώβριο του 2022 στοχεύει στην προαγωγή της υγείας και τη βελτίωση της υγειονομικής παιδείας των γυναικών Ρομά και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις υγειονομικές ανάγκες των γυναικών καθώς και δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα Θα υλοποιηθεί σε 10 περιοχές της χώρας με στόχο τη συμμετοχή 1000 γυναικών Ρομά. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα στοχεύει στη συμμετοχή 100 γυναικών Ρομά. Την Τρίτη 6/6/2023 έως την Παρασκευή 10/6/2023 φιλοξενήθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο «Παναγία Φιλανθρωπινή» μέσα στους χώρους του Ιδρύματος Ορμύλια, 24 γυναίκες από τη κοινότητα του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε προληπτικές εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ ΠΑΠ εντελώς δωρεάν και παράλληλα συμμετείχαν σε εκπαίδευση για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, πρόληψης του καρκίνου, διατροφής, εμβολιασμών και διακοπής του καπνίσματος. Το πρόγραμμα, θα επαναληφθεί για τις υπόλοιπες γυναίκες στα τέλη Σεπτεμβρίου και αποσκοπεί στην κοινωνική ένταξη των πληθυσμών Ρομά κόντρα σε διακρίσεις, ανισότητες και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

06

Οργάνωση συνεδρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων

Η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και εκπαίδευση στη δημόσια υγεία είναι μια σημαντική υπηρεσία που παρέχεται από το Ιατρικό Κέντρο του Ιδρύματος. Η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των δεξιοτήτων του προσωπικού του Κέντρου ενώ παράλληλα χρησιμεύει ως σημαντικό μέσο προσέγγισης των επαγγελματιών υγείας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Ιδρύματος, το Κέντρο διοργανώνει εβδομαδιαία εκπαιδευτικά εργαστήρια, σε συνεργασία με κορυφαίους ιατρικούς εκπαιδευτές από αξιόλογους οργανισμούς όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας, τα Κέντρα Ιατρικής Αριστείας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν αυτά τα εργαστήρια δωρεάν. Οι ειδικότητες που καλύπτονται από αυτές τις εκπαιδευτικές συνεδρίες περιλαμβάνουν ακτινολόγους, ογκολόγους, τεχνολόγους ακτίνων Χ, γενικούς ιατρούς, νοσηλευτές και επιζώντες από καρκίνο. Τα επιμορφωτικά αυτά προγράμματα έτρεξαν στο παρελθόν σε συνεργασία και με άλλες χώρες όπως η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ερυθραία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Κένυα, η Πολωνία, η Συρία και η Τουρκία. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 350 επαγγελματίες έχουν παρακολουθήσει και επιμορφωθεί σε τέτοια προγράμματα. Η χρηματοδότηση αυτών των εκπαιδευτικών εργαστηρίων προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Hellenic Aid του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η Susan G. Komen για το Ίδρυμα Cure, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιώτες χορηγούς. Τέλος, στις εκπαιδευτικές αυτές δράσεις συμμετέχουν και νέοι επαγγελματίες υγείας, απόφοιτοι Ιατρικών Σχολών του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο Μπράουν, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και άλλα, ως βοηθοί, λαμβάνοντας μια σημαντική προσθήκη στο βιογραφικό τους.

07

Προγράμματα Erasmus

Το Ίδρυμα Ορμύλια είναι μέλος του συστήματος «Άτλας» της κεντρικής διαδικτυακής υπηρεσίας, η οποία διασυνδέει τους φορείς που παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης (ΠΑ) με όλα τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα της επικράτειας. Το Ίδρυμα παρέχει θέσεις πρακτικής άσκησης σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας, αλλά συμμετέχει και σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

08

Summer school

Η κοινωφελής προσφορά του Ιδρύματος επεκτείνεται στα παιδιά και τους νέους, που είναι το μέλλον του κόσμου. Κάθε καλοκαίρι, τον μήνα Αύγουστο διοργανώνεται στους χώρους του Ιδρύματος summer school, με ευκαιρίες επιμόρφωσης σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού, εθνικής και εκκλησιαστικής παράδοσης και ενάρετου κοινωνικού βίου. Με την καλλιτεχνική δημιουργία και την εποικοδομητική ομαδική ενασχόληση δημιουργούνται στους νέους ερείσματα βίου και ευκαιρίες υγιούς κοινωνικής και προσωπικής συμπεριφοράς. Μέσα από μία χαρούμενη αναστροφή αποκτούν επίγνωση της ευαγγελικής αλήθειας, ώστε με δύναμη και ελπίδα να κτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για την ζωή και τον τόπο τους. Στα πλαίσια της ορθόδοξης πνευματικότητας και με την ενασχόληση υπεύθυνων προσώπων, οι νέοι γνωρίζουν την ιστορία της Εκκλησίας, παίρνουν στοιχεία λειτουργικής ζωής και πλουτίζονται με πολλά εφόδια μέσα και από την επαφή με την χιλιόχρονη αναλλοίωτη παράδοση του Αγίου Όρους, της κιβωτού αυτής της Ορθοδοξίας.