Skip to main content

Σχολικές εκδρομές στη Χαλκιδική για δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά από τη βόρεια Ελλάδα

15 Ιανουαρίου, 2024

Την Ορμύλια της Χαλκιδικής επισκέπτονται εδώ και έναν μήνα μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών. Ανάμεσα σε δραστηριότητες μπάσκετ, ζωγραφικής και μουσικής που διοργανώνονται για τα παιδιά, γιατροί παίρνουν το ιατρικό ιστορικό τους και στη συνέχεια εκείνα υποβάλλονται σε μετρήσεις ύψους, βάρους, δείκτη μάζας σώματος, αρτηριακής πίεσης, ενδεχόμενου παιδικού διαβήτη, καρδιακής και πνευμονικής λειτουργίας κ.α. Αργότερα μιλούν με ειδικούς συμβουλευτικής για θέματα που τους απασχολούν και μετά από ένα ζεστό γεύμα φεύγουν μαζί με το δώρο που έχουν παραλάβει, ένα κουτί με υλικό προσωπικής υγιεινής που περιέχει οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, σαμπουάν, σαπούνι σώματος και άλλα χρήσιμα υλικά.

Όλα τα παραπάνω γίνονται στο Ίδρυμα Ορμύλια, στο πλαίσιο Προγράμματος Παιδικής Προστασίας που στοχεύει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ο εντεταλμένος διδάσκων στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, βιολόγος και θεολόγος και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στο Ίδρυμα Ορμύλια, Κλεάνθης Νιζάμης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισημαίνει ότι ήδη έχουν εξεταστεί εκατό παιδιά από σχολεία της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, παιδιά από καταυλισμούς Ρομά και ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα των εξετάσεων αποστέλλονται σφραγισμένα σε ονομαστικούς φακέλους στον διευθυντή του σχολείου ή τον υπεύθυνο συντονισμού κάθε επίσκεψης, ο οποίος αναλαμβάνει να τα παραδώσει στους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών. Επικουρικά και μετά από υπόδειξη των γιατρών πραγματοποιούνται ακτινογραφίες, ηλεκτροκαρδιογραφήματα και ηχοκαρδιογραφήματα ενώ παιδιά που χρειάζονται περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση ή θεραπεία θα παραπέμπονται στοχευμένα στην Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με τη συνοδεία συνεργάτη του Κέντρου. Σε δύσκολες διαγνώσεις θα ζητείται η συνεργασία με παιδιάτρους από διακεκριμένα ιατρικά κέντρα αριστείας του εξωτερικού, όπως το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφιας των ΗΠΑ και το St. Jude’s Children ‘s Hospital στο Tenessee των ΗΠΑ, με τα οποία συνεργάζεται το Ίδρυμα.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ορμύλια (που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και εποπτεύεται από δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους και το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας, που είναι μετόχι της Σιμωνόπετρας) το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από χορηγία κοινωφελούς ιδρύματος, έχει διάρκεια ενός έτους και ως τον Οκτώβριο του 2024 αναμένεται να εξεταστούν συνολικά επτακόσια έως χίλια παιδιά.

Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία παιδιάτρων, ψυχολόγων και κατάλληλου νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού καθώς και του προσωπικού κοινωνικής φροντίδας στο Κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή» του Ιδρύματος. Επιπλέον, η διαδικασία συλλογής των δεδομένων διέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ιατρικού απορρήτου και τις οδηγίες του ΟΗΕ για την προστασία ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, θυμάτων πολέμου και κοινωνικής ανισότητας.

Όπως άλλωστε έγινε γνωστό, θα οργανωθούν ιατρικές εξετάσεις των παιδιών μελών των αθλητικών συλλόγων με σκοπό την κατά το δυνατόν ασφαλή προπόνηση και άθλησή τους. Στο πλαίσιο αυτό θα λαμβάνουν πληροφορίες και συμβουλές για θέματα υγείας και αθλητισμού, όπως η σχέση προπόνησης και διαβήτη, η υπέρταση, η υγιεινή διατροφή, η πρόληψη μεταδιδόμενων νοσημάτων, βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών κ.α.

Σημειώνεται ότι το  Ίδρυμα Ορμύλια, που ιδρύθηκε το 1982, προσφέρει υπηρεσία προληπτικής ιατρικής στον πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας παρέχοντας εντελώς δωρεάν από το 1991 ιατρικές υπηρεσίες ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε μη προνομιούχες γυναίκες ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρήσκευμα ή γλώσσα.